31 October 2009

Sekitar Mesyuarat Pengurusan E-Pelaporan Kebangsaan Dan Kursus Pemantapan Disiplin PPWP Di Melaka.Alhamdulillah sempat juga kali ini saya memasukkan entri berkaitan dua kursus yang telah saya hadiri di Melaka pada minggu2 sebelumnya. Lantaran kesibukan di sekolah dengan program2 akhir tahun membuatkan blog ini seakan tidak berfungsi begitulah juga dengan blog UBK sekolah yang sepi dari entri walau program2 mega rancak dijalankan. Uniknya entri kali ini saya akan ceritakan pengalaman saya menghadiri dua kursus sekali gus di negeri yang sama tetapi tempat yang berbeza. Kursus pertama yang dihadiri ialah Mesyuarat Pengurusan E-Pelaporan Perkhidmatan Bimbingan Dan Kaunseling Peringkat Kebangsaan yang dianjurkan oleh Bahagian Pengurusan Sekolah Harian KPM. Ia bermula pada 5-7 Oktober 2009 dan bertempat di Hotel MITC Ayer Keroh Melaka. Kursus kedua pula adalah Kursus Pemantapan Disiplin Murid Dalam Perkhidmatan Bimbingan Dan Kaunseling Peringkat Wilayah Persekutuan Putrajaya bertempat di Hotel Seri Costa Melaka bermula 6-8 Oktober 2009.
Saya ke Melaka bersama dengan rakan kaunselor iaitu En. Saiful Effandi juga merupakan Jurulatih Utama untuk pelaporan L8 SMK Putrajaya manakala saya adalah Jurulatih Utama SK Putrajaya. Sepanjang masa bersama beliau banyak perkara dan ilmu yang saya dapat kutip terutamanya dalam bidang bimbingan dan kaunseling. Semasa di MITC Melaka kami didedahkan bagaimana untuk mendapatkan data L4 dari guru2 sekolah sekitar Putrajaya melalui FTP (file transfer protokol). Tiada kesukaran yang timbul kerana Putrajaya tidak mempunyai banyak sekolah berbanding dengan negeri2 lain. Segala-galanya disiapkan dengan sempurna dengan bantuan rakan JU Kebangsaan.
Malam berikutnya kami ke Hotel Seri Costa pula untuk mengikuti satu lagi kursus anjuran PPWP iaitu pemantapan disiplin dan b&k untuk tahun hadapan. Semua guru bimbingan dan kaunseling terpilih Putrajaya ada di sini dan telah dibahagikan tugas mengikut bidang masing2. Saya ditugaskan untuk mengajar berkaitan pelaporan L4 dan mengumpulkannya menjadikan L8 untuk dihantar ke jabatan. Taklimat disampaikan oleh super administrator kebangsaan En. Norhisham Omar memudahkan lagi kerja saya di sana.
Menarik pada perjumpaan ini ialah kami warga guru bimbingan dan kaunseling sepakat ke medan ikan bakar yang terletak di Pengkalan Pernu, Umbai. Perjumpaan ini adalah bertujuan untuk meraikan kejayaan kami sepanjang tahun ini mengendalikan program2 bagi peringkat wilayah dan kebangsaan selain untuk lebih mengenali antara satu sama lain. Memang meriah apabila semua guru bimbingan dan kaunseling makan bersama dan boleh dikatakan gamat bot yang dijadikan meja santapan khas untuk kami. Melalui dua pengalaman ini saya semakin berkobar2 untuk memberikan perkhidmatan terbaik untuk warga sekolah dan wilayah. Bersama kita membitarakan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling.
'
'

2 comments:

kaunseling zon bangsar said...

tahniah....anda berbakat besar teruskan usaha anda

Ilmuwan Hati said...

Terima kasih Tuan. byk ilmu yg sy pljari bila bsama dgn org bpngalamn n byk ilmu mcm tuan. doakn sy dpt smbung master n mnjdi kaunselor cemerlang suatu hari nanti.