21 June 2009

Kasih Ibu Membawa Ke Syurga, Kasih Bapa Menjauhi Neraka

Selamat Hari Bapa diucapkan kepada semua bapa terutamanya kepada ayah yang berada di kampung jauh nun di utara tanahair. Sekiranya semasa sambutan hari guru dahulu rata-rata yang memberikan ucapan adalah di kalangan guru-guru. Rasanya tidak terkecuali sambutan hari bapa ini iaitu hanya isteri, anak dan bapa sahaja yang meraikannya. Lebih mengurangkan keceriaan suasana hari ini berbanding dengan hari ibu kerana bapa adalah golongan yang tidak banyak berkomunikasi dengan anak2 walaupun jauh di sudut hati mereka tetap mahukan penghargaan sebagaimana seorang ibu diraikan pada hari ibu.
Perkara ini berlaku terhadap diri saya sendiri iaitu untuk berbual dengan emak tiada masalah walaupun lama tetapi untuk berbual dengan ayah walaupun tiada apa yang menganggu tetapi tidak boleh terlalu lama. Samada saya atau ayah yang akan tukar topik atau terus memberikan telefon kepada emak untuk disambung bicaranya dengan alasan ayah sibuk dengan tugas sebagai peniaga. Entah kenapa hal ini berlaku saya sendiri tidak mengetahuinya padahal kedua2nya banyak soalan yang hendak ditanya dan perkara yang hendak dibualkan. Ayah lebih selesa bertanya kepada emak apa yang dibualkan dan meminta emak menanyakan apa yang hendak ditanyakannya kepada saya. Apa yang penting saya memahami bahawa kurangnya bicara tidak bererti ayah tidak mengambil berat atau tidak mempedulikan kami anak2nya kerana itulah ayah. Saya merasakan semua ayah termasuk saya juga berperangai sedemikian. Kami tidak tahu untuk berbicara panjang sebagaimana seorang ibu tetapi jauh di sudut hati kami perasaan sayang, cinta dan kasih kepada anak2 sama seperti ibu2. Cuma bezanya kami tidak mampu mempamerkannya dan kalau dipamerkan pun caranya tidak sebagaimana para ibu mempamerkannya. Kasih sayang ayah lebih bersifat perlakuan daripada kata-kata. Itulah uniknya insan yang bergelar ayah.
Malam ini tersentuh hati saya apabila melihat pergorbanan seorang ayah yang dipaparkan dalam buletin utama sebentar tadi. Si ayah sanggup memberikan salah satu buah pinggang kepada anaknya yang mengalami masalah buah pinggang yang kronik. Itulah erti sebenar kasih sayang dan pengorbanan seorang ayah kerana pada ayah tiada apa yang diinginkan melainkan kebahagiaan anak2nya walaupun dia tidak berkesempatan merasainya. Memikirkan anak kecil saya pagi2 lagi sudah mengucapkan selamat hari bapa kepada saya maka saya gagahi diri sebentar tadi menelefon ayah untuk mengucapkan selamat hari bapa kepadanya. Walaupun terlewat tetapi saya tahu masih ramai yang tidak mampu berbuat demikian kerana masing2 malu alah dan segan dengan bapa masing2 sedangkan mereka sendiri sudah bergelar ayah. Masakan seorang ayah tidak memahami perasaan ayah. Gembira dihati kerana ayah yang mengangkat telefon walaupun agak sibuk kerana ada pelanggan yang mengunjungi kedai. Malam ini dapatlah saya berbicara lebih sedikit dengan ayah berbanding hari biasa.
Untuk pengetahuan pembaca sekalian, ayah saya bekerja sebagai peniaga kedai kopi miliknya sendiri di kampung. Ayah mengucapkan terima kasih kerana saya mengucapkan selamat hari bapa kepadanya. Dalam perbualan antara kami berdua saya mengatakan kepadanya bahawa saya dapat merasakan apa ayah rasakan kerana saya sekarang sudah mempunyai anak. Mendengar luahan tersebut, dengan nada perlahan ayah membetulkan saya dengan katanya, saya dan adik beradik sekarang sudah senang kerana telah mempunyai pekerjaan tetap untuk menyara anak2. Tidak seperti ayah dahulu yang tidak mempunyai kerja tetap untuk menyara anak2. Terkelu lidah tidak terucap kerana saat itu juga saya membayangkan apa yang diungkapkan oleh ayah kerana ketika itu nasib keluarga kami memang susah. Ibarat kata pepatah "kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.” Ayah terpaksa bekerja sebagai buruh binaan untuk mendapatkan wang bagi perbelanjaan isi rumah dan menampung persekolahan kami 4 beradik ketika itu. Menurut cerita emak, semasa bekerja sebagai buruh binaan ayah pernah terjatuh dari tingkat dua banggunan. Syukur tiada sebarang kecederaan serius yang berlaku. Selepas kejadian tersebut dan atas nasihat emak, ayah memberanikan diri menebalkan muka memulakan perniagaan kedai kopi secara kecil-kecilan di kampung. Alhamdulillah, berkat pengorbanan ayah dan mak akhirnya kami dapat keluar dari belenggu kemiskinan. Sehingga kini ayah dan emak meneruskan perniagaan tersebut walaupun mereka sentiasa keletihan.
Terima kasih ayah. Terima kasih atas segala pengorbanan. Terima kasih atas kasih sayang yang dicurahkan. Terima kasih atas didikan yang diberikan. Terima kasih atas segalanya. Doakan anakmu ini menjadi anak soleh yang sentiasa mendoakan kesejahteraanmu di dunia dan akhirat. Ku bersyukur kerana engkau ayahku dan ingin ku khabarkan padamu bahawa engkaulah sumber inspirasiku dan engkaulah wira hatiku.. Terima kasih Ayah!
'
'
'

No comments: