02 November 2009

Bengkel Mengenal Minat Kerjaya


Hari ini di sekolah saya berkesempatan bersama dengan murid tahun enam mengadakan Bengkel Mengenal Minat Kerjaya. Satu program yang dirancang untuk memenuhi takwim program pasca UPSR dan sebagai pendedahan kerjaya untuk mereka. Perancangan awal adalah dengan menjemput seorang kaunselor cemerlang dari sekolah menengah berhampiran tetapi disebabkan beliau tidak dapat menghadirinya maka program tersebut hanya menjadi program peringkat dalaman sahaja. Menggantikan beliau tidak lain tidak bukan iaitu saya sendiri sebagai penceramah undangan.
Sebenarnya sudah agak lama saya tidak memberikan ceramah baik motivasi atau tazkirah pada khalayak umum. Rasa seakan diri ini kosong apabila agak lama tidak berkongsi ilmu dan berbincang secara ilmiah. Kesempatan dari kesempitan yang ada ini tidak saya lepaskan. Semalaman saya menyediakan bahan termasuk inventori dan video untuk paparan sewaktu ceramah kelak dan disesuaikan untuk aras murid tahun enam. Saya mengambil keputusan untuk menggunakan modul yang saya dapat dari En. Ab. Aziz Mohd Yatim iaitu personaliti VPI. Sudah dua kali saya mengikutinya dan kali ini saya yakin mampu untuk mengendalikannya sendiri.
Bengkel bermula pada pukul 11.30 dan berakhir sekitar jam 1.15 tengah hari. Permulaan murid dipecahkan kepada beberapa kumpulan dalam personaliti VPI iaitu RIASEC. Kemudiannya mereka dikehendaki menjawab inventori berkaitan dan disusuli dengan penafsiran personaliti tersebut satu persatu. Melalui pengamatan, mungkin kaedah ini satu pengalaman baru bagi murid2 kerana apabila saya memberitahu bahawa personaliti yang mereka wakili ada kaitannya dengan kerjaya, didapati mereka seolah2 teruja dan sebahagiannya kebingungan. Terdapat juga beberapa persoalan yang ditanya kepada saya sepanjang bengkel ini dan ia menjurus kepada minat dan personaliti kerjaya yang akan diceburi. Setelah melaluinya hingga akhir saya membuat kesimpulan bahawa mereka memahami minat dan personaliti dapat membantu mereka untuk mencipta kejayaan yang lebih gemilang sekiranya memilih dengan tepat bidang pengajian dan mendapat pengetahuan sepenuhnya mengenai kerjaya yang akan diceburi.
Bengkel ini merupakan pengalaman pertama saya berkaitan dengan kerjaya. Alhamdulillah saya dapat mengendalikannya dengan baik walaupun saya sedar agak terlalu tinggi aras penyampaian yang digunakan memandangkan ini adalah inventori tetapi dari riak wajah murid2 saya tahu mereka mendapat satu ilmu baru. Ilmu yang akan membantu mereka untuk menjadi seorang yang lebih mengenali diri, berupaya untuk menerjah, meneroka, mengeluarkan dan memanfaatkan potensi diri secara optimum.
'
'

1 comment:

Jawatan Kosong said...

Apa JawatanKosongKerjaKosong.com tawarkan?

Terlalu banyak websites menyebarkan jawatan kosong, kerja kosong, jawatan kerajaan. Tetapi kebanyakkannya sudah lapuk dan tidak terkini. Ataupun anda terlambat untuk melihat iklan tersebut dan terlepas peluang.

Jangan sia siakan potensi diri anda untuk mendapatkan pekerjaan terbaik. Daftarkan diri anda dengan JawatanKosongKerjaKosong.com. Kami akan menghantar iklan kekosongan pekerjaan dengan segera kepada anda. Update secepat mungkin kepada anda.


Daftar Sekarang