15 December 2011

Penangan Blog MutiaraMinda2U Masih Berbisa

Dua hari lepas saya menerima satu panggilan telefon daripada seorang Guru Bimbingan Dan Kaunseling daripada sebuah sekolah yang terletak di Negeri Sembilan. Panggilan tersebut adalah untuk menjemput saya sebagai penceramah dalam sesi bersama ibu bapa untuk murid tahun enam sekolah tersebut yang akan diadakan pada hujung Januari tahun hadapan. Begitu awal perancangan guru ini dan alangkah terkejutnya saya kerana dia mendapati maklumat mengenai perkembangan saya melalui blog MutiaraMinda2U ini dan mendapat nombor telefon daripada sekolah saya sendiri. Sangkaan saya selama ini bahawa selepas kewujudan facebook blog ini sudah kurang fungsinya ternyata meleset sama sekali.


Berdasarkan perbualan guru ini tertarik dengan coretan peristiwa, pengalaman dan gambar2 yang dipaparkan di dalam blog ini. Seterusnya beliau menjejaki saya di laman maya dan terus menghubungi pihak sekolah untuk mendapatkan no telefon saya. Sememangnya beliau begitu bersungguh2 untuk mendapatkan khidmat saya yang pada pandangan saya tidaklah seberapa. Hal ini sebenarnya membuatkan saya berada dalam delima untuk menolak permintaannya memandangkan beliau sudah berusaha bersungguh2 untuk menjadikan majlis tersebut realiti dengan kewujudan saya sebagai penceramah. Dalam perbincangan itu juga beliau berharap agar ada perkongsian ilmu dari saya untuk memajukan perkhidmatan kaunseling di sekolah masing2. Terasa seakan kerdil dibuatnya saat itu kerana bila memikirkan prestasi saya di sekolah pun tidak seberapa tetapi harapan dan pandangan orang sekeliling menggunung tinggi. Bukan seorang dua tetapi ramai sebenarnya yang yakin dengan kemampuan saya antaranya adalah kedua ibu bapa, keluarga, sahabat karib, rakan2 seperjuangan, dan ramai lagi tetapi saya sendiri yang agak kurang yakin untuk menggalas dan menyahut cabaran tersebut. Satu alasan yang tidak sepatutnya keluar daripada seorang kaunselor. Apapun saya sedar saya hanyalah insan biasa yang tidak lekang dari kesilapan dan kelemahan tetapi akan sentiasa berusaha untuk menjadi yang terbaik saban hari dan dari masa ke semasa.


Untuk makluman, dalam pada masa yang sama sebenarnya saya juga menerima undangan daripada pihak Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) untuk program orientasi pelajar baru mereka sekitar seminggu lagi. topik berkisar kepada etika dan sahsiah sebagai seorang mahasiswa. Bagaimana hendak dikhabarkan pun entahlah, di saat saya mula menguncup untuk program2 motivasi kerana memberi fokus kepada pengajian dan bisnes lain, dapat pula banyak undangan yang tidak dijangka2. Mungkin ada hikmah yang tersembunyi di sebalik semua ini. Koreksi diri saya simpulkan bahawa kudrat ini masih diperlukan untuk membangunkan ummah melalui medan dakwah kontemporari daripada pandangan seorang kaunselor sejati. Insya’Allah.. akan saya lakukan yang terbaik!!!


No comments: